A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Зарічанської сільської ради

АКТУАЛЬНО: ШКОЛА І КОРУПЦІЯ .

Дата: 16.04.2021 11:45
Кількість переглядів: 18

АКТУАЛЬНО: ШКОЛА І КОРУПЦІЯ .

ДЕ КОРУПЦІЯ В ОСВІТІ?

Корупція в освіті, зокрема, шкільній, на жаль, є доволі поширеним явищем. Найчастіше вона сконцентрована у системі відносин між персоналом закладу (адміністрація, педагоги) та батьками, чиї діти навчаються у школі.

Варто виділити 3 ключових групи причин поширеності корупції у закладах шкільної освіти:

ЕКОНОМІЧНІ

недостатній рівень заробітних плат співробітниць/-ків освітніх установ

СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНІ

усталена традиція корупційних практик на різних рівнях, недостатня поінформованість й організованість громадян, почасти невисокий рівень морально-етичних принципів

у взаєминах тощо

ІНСТИТУЦІЙНІ

недостатній рівень відкритості

та прозорості власне колективів закладів освіти

Корупція – надзвичайно загрозливе і шкідливе явище!

Наведемо приклад з цілями сталого розвитку –

17 глобальними ключовими напрямками розвитку світу, що є, фактично, порядком денним існування людської цивілізації на період до 2030-го року. Визнано, що корупція як всепроникне явище загрожує знищити будь-які ініціативи на шляху до реалізації цих цілей.

Поширеність корупції на рівні школи безпосередньо протирічить засадам державної політики в освіті, серед яких

є академічна доброчесність та нульова терпимість до будь-яких проявів корупції.

Найчастіше корупцію асоціюють лише з хабарями, тоді як «облич» у неї, насправді, чимало. «Подяки» за хороші оцінки, медалі чи інші досягнення учнівства, купівля тих чи інших довідок, збирання грошей на привітання до днів народження і свят для співробітниць/-ків управлінь освіти, створення педагогу зручного розкладу за додаткову плату – усі ці та багато інших подібних практик також вважається корупцією.

ШКОЛА І КОРУПЦІЯ

Іноді наявність або відсутність ознак корупції залежить від певних обставин.

Наприклад, надання батьками фінансового чи іншого ресурсного внеску при вступі дитини до школи, за умови добровільності, не вважається корупцією, але точно стає нею у випадку, коли це вимагається і стає умовою прийняття дитини на навчання. Те ж стосується будь-якого іншого співфінансування школи батьками: якщо це здійснюється на добровільній основі, проводиться органами батьківського самоврядування, а сам процес є підзвітним та публічним – лише у таких випадках практика «фінансового залучення» батьківства не містить ознак корупції.

Квіти, що даруються педагогові на свято, корупцією не є, за умови, якщо така ініціатива виходила від самої дитини чи її батьків. Натомість, подарунки, на відміну від квітів, викликають набагато більше підозр у корупційності, адже,

як правило, коштують дорожче, до того ж такі випадки нерідко містять ознаки вимагання неправомірної вигоди, тому дарування подарунків краще уникати.

Репетиторські заняття, навіть належним чином оформлені відповідно до податкового законодавства, набувають корупційних ознак, коли проводяться з дитиною, яку цей же педагог навчає у школі.

За версією Світового економічного форуму, освіта є однією з чотирьох найкращих платформ (стратегій) у подоланні корупції. Робота з молоддю сьогодні визнається як ледь не найбільш ефективний спосіб долання та попереджування корупції.

Цей веб-ресурс створений для того, щоб допомогти у такій роботі. Знайомлячись із ним, ви зможете краще розібратися з явищем корупції загалом та в освіті зокрема, отримаєте інформаційну, методичну та інструментальну підтримку в здійсненні антикорупційних стратегій подолання та попередження корупції на рівні закладу освіти.

Інформація про проєкт

ГО «ЕдКемп Україна» у партнерстві з проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» вже другий рік поспіль сфокусовані на розвитку в українській шкільній освіті практик доброчесності і педагогіки партнерства, що сприяють попередженню й подоланню корупції.

Ми працюємо з усіма стейкхолдерами шкільної освіти – безпосередньо у закладах освіти, під час регіональних (не)конференцій Edcamp Ukraine, на рівні спеціальних освітніх програм.

Ми прагнемо показати, що успіх без корупції можливий, а справжнє партнерство на рівні закладу освіти здатне взагалі ліквідувати корупцію як явище. Потужне «антикорупційне щеплення» для навчання та усього життя – ось наша мета!

Ядром проєкту стала апробація (силами педагогів та учнівства) спеціально розроблених разом із видавництвом «Шкільний світ» інструментів для роботи з молоддю в темі протидії та попередження корупції з метою їх доопрацювання та подальшої популяризації. Проєкт також має яскраво виражений дослідницький компонент

(у фокусі – шкільні практики співпраці та доброчесності у контексті педагогіки партнерства та сприйняття ефективності інструментів антикорупційного навчання), а також комунікаційну стратегію, що реалізується, зокрема, у партнерстві з ГО «Смарт Освіта» та порталом «Нова українська школа».


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень