A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Зарічанської сільської ради

У ВІДДІЛІ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ, СПОРТУ ТА ТУРИЗМУ ПРОВЕДЕНО СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ

Дата: 25.01.2024 17:46
Кількість переглядів: 5

Семінар-практикум «Операція «сертифікація» проведено для вчителів української мови та літератури закладів освіти громади.

В заході взяли участь начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму СОЧКА Віра, головний спеціаліст відділу ШПАК Діана, директор Нижньоболотнянської гімназії ПОЛОВКА Наталія.

В ході семінару були опрацьовані питання сертифікації педагогічних працівників: нормативно-правова база з даного питання, етапи сертифікації, основні засади сертифікації, участь у сертифікації вчителів української мови та літератури закладів освіти громади.

ПОЛОВКА Наталія поділилася враженнями від участі в сертифікації вчителів української мови та літератури в якості освітнього експерта. Відбувається сертифікація у три етапи: незалежне тестування, самооцінювання власної педагогічної діяльності та вивчення практичного досвіду.

Перший етап у форматі ЗНО організовував Центр оцінювання якості освіти – вчителі виконували тестові завдання.

Під час другого етапу вчителі заповнюють спеціальні форми, відповідають на запитання щодо свого досвіду. Цей етап супроводжує Державна служба оцінювання якості освіти та територіальні управління в областях. Він проходить через інформаційно-аналітичну автоматизовану систему, що спрощує роботу. Вчитель, відповідаючи на запитання, одразу бачить, які його професійні компетентності краще сформовані, а над чим потрібно працювати.

Під час третього етапу освітнім експертам потрібно відвідати не менше трьох уроків, вчителю здійснити самоаналіз уроку, самопрезентацію діяльності та пройти інтерв’ю з освітніми експертами. Цей етап проводять освітні незалежні експерти: якщо вчителі із Закарпатської області, то освітні експерти з інших регіонів, а наші експерти вивчають усі області, крім Закарпатської. Люди бачать один одного вперше – це приклад об’єктивної оцінки. Експерти – вчителі-практики налаштовані позитивно оцінити роботу вчителя.

ПОЛОВКА Наталія також розповіла, як стати освітнім експертом. Зважаючи на те, що керівники закладів освіти не можуть проходити сертифікацію як вчителі, а сертифікат експерта дійсний тільки протягом року, Наталія Михайлівна вже зареєструвалася для проходження навчання, щоб і в 2024 році брати участь в сертифікації в якості експерта.

Що сертифікація дає учителям?

В разі успішного проходження усіх етапів вчитель отримує сертифікат, який діє три роки, протягом яких педагог отримує 20% надбавки до заробітної плати. Крім того, підвищується або підтверджується категорія та педагогічне звання.

Сертифікований вчитель – це знак якості освіти.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень